VČELIA MATERSKÁ KAŠIČKA
Lyofilizovaná včelia materská kašička 270 mg. Peľ 530 mg. Vitamín C 40 mg. ( vitamí C 50% RVH )

Lyofilizácia (gréc. lyein = uvolniť, pozbaviť + philos = majúci vzťah k niečomu) je termín na označenie procesu odparenia (odstránenia) vody zo zamrznutých (zmrazených) produktov. Najčastejšie sa hovorí o lyofilizácii v mikrobiológii, kde sa používa na uchovávanie mikroorganizmov.
Lyofilizácia je spôsob konzervácie, pri ktorom produkt prechádza mrazom a tým sa z neho stáva sušený produkt. A hoci na dosiahnutie lyofilizovaného produktu potrebujete špeciálnu komoru, ktorá ho účinne zmrazí na teplotu -60 až -100 stupňov, a to pri nízkom tlaku, čo v domácich podmienkach neznie veľmi prakticky, určite stojí za to siahnuť po takejto forme. Na nerozoznanie od čerstvého. Lyofilizácia zachováva maximálnu možnú mieru chute, vône, formy, veľkosti, obsahu a výživovej hodnoty. A to sa rozhodne nedá tvrdiť o každom spôsobe konzervácie, čo vy na to? Bez preháňania, je dokázané, že vďaka lyofilizácii si produkt uchová až neuveriteľných 90 % vitamínov. Takýto produkt dokáže mať životnosť až niekoľko rokov.